Idealisme som drivkraft

Zegeba sine robuste digitale løsninger ble utviklet for å kunne registrere sultrammede kvinner og barn i Etiopia tidlig på 2000-tallet. Nå brukes verktøyet av reiseteknikere verden over.

ÅKP
Zegeba 1.jpg
Det skal være så solid og så brukervennlig at det kan erstatte papir, en vanlig dokumentmappe om du vil 

Jørn Klungsøyr, gründer og daglig leder i Zegeba 

Det startet i Etiopia

De ti første årene av sitt liv bodde han i Etiopia, og senere, i 2001, dro han tilbake for ett år, som nødhjelpskoordinator da en sultkatastrofe rammet landet. Tusenvis av barn, gravide og ammende mødre skulle sikres nødvendig ernæring. Men å holde oversikt, registrere hvem som fikk i seg hva og å rapportere videre, skulle vise seg å bli en stor utfordring.

Jeg fant ikke gode nok verktøy til arbeidet og bestemte meg rett og slett for å utvikle et selv.

En digital løsning som ville fungere offline og som var enkel å bruke, bestemte han seg for.

Rivende utvikling

Tilbake ved universitet i Bergen satte Klungsøyr i gang med arbeidet, som ble et helse- og IT-prosjekt. I løpet av et drøyt tiår leverte han en rekke stabile nettbrett-baserte verktøy i flere omganger. De 4-5 digitale skiftene i den perioden gjorde det å «henge med» og å underveis vurdere hva som kom til å bli gjeldende for tiden fremover, både krevende og spennende på samme tid.

Flere av Klungsøyr sine digitale systemer ble tatt i bruk i Etiopia og andre lavinntektsland og av helse- og hjelpeorganisasjoner. I 2013 henvendte også World Health Organization (WHO) seg til IT-mannen, som også har bakgrunn som sykepleier. På det tidspunktet var han fortsatt ved Universitetet i Bergen, nå underveis i et PhD-løp. Skulle han hoppe av og heller kommersialisere de digitale løsningene sine? Ja, slik ble det faktisk.

Behov for et selskap

Klungsøyr flyttet hjem igjen til Ålesund og tok kontakt med ÅKP gjennom etablererhjelpen hoppid.no. Han ble tilbudt et økonomisk støttebeløp og kontorplass for de neste seks månedene. Som pre-inkubator på ÅKP fikk han veiledning i å etablere et selskap, slik at WHO kunne faktureres for sin bestilling. - Ja, jeg hadde faktisk den første store kunden allerede før selskapet var opprettet, smiler Klungsøyr ydmykt.

scaleup_zegeba.png
Jørn Klungsøyr og Line Skarmyr deltok på ÅKP Scaleup i 2018

Zegeba betyr «nedtegnelse av hendelser» på det etiopiske språket amharisk. Hos ÅKP har Zegeba deltatt aktivt i blant annet i Scalpeup-programmet, Founders lunch og Investormatch. Gjennom ÅKP har også andre store kunder blitt koblet på, som Kongsberg Maritime (tidligere Rolls Royce), Inmarsat og andre som har knytning til NMK-bygget og den marine og maritime klyngen.

Fellestrekk

Felles for brukerne av systemene våre i Etiopia og storkundene våre her i Norge, er at kravene som stilles til stabilitet, at ting skal fungere optimalt når som helst og hvor som helst, er like høye. - Zegeba har hele tiden hatt sluttbrukeren i hovedfokus og har måttet ta utgangspunkt i at de digitale løsningene skal fungere uten Wifi og Internett. Det er ikke vanskelig å forestille seg at en reisetekniker, maritim bransje og bedrifter som har ansatte fordelt over flere land, setter pris på at IT-systemet er til å stole på, uavhengig av internettilkoblingen på stedet man befinner seg.

Nye muligheter

Line Skarmyr er forretningsutvikler i Zegeba. Hun demonstrerer hvordan den digitale plattformen fungerer i praksis. På skjermen viser hun hvordan kunden selv får tilgang til en rekke skjemaer og kan «skreddersy» dem ut ifra sine behov. - Her er det plukk og miks. Man henter inn akkurat det man trenger fra plattformen, slik at skjemaer, sjekklister og dokumenter enkelt kan tilpasses den enkelte bedrifts behov.

Samarbeid er nøkkelen

Flere bedriftskunder opplever å få tilgang til helt nye muligheter ved å komme tettere på sine egne kunder, få til et smidigere og mer effektivt samarbeid med underentreprenører, at de ulike systemene snakker sammen slik at prosesser effektiviseres etc. Enkelte forretningsmodeller baserer seg nå på plattformen til Zegeba. Klungsøyr understreker at de ikke vil påberope seg å være enestående eller alene om å bidra til utviklingen som skjer.

Det er ikke vi alene som får ting til å skje, men i samarbeid med andre IT-selskaper og bedrifter har vi mye spennende i vente.

Flere gode historier fra ÅKP finner du her

Skal du starte bedrift? Fyll ut skjema så tar vi kontakt!

Legg igjen kontaktinformasjon så vil ta kontakt så snart vi kan


Personvernerklæring:

Ja, jeg har lest vilkårene i ÅKP AS personvernerklæring (privacy policy) og godtar at mine personopplysninger behandles i samsvar med denne.

This site is protected by ReCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply