- ÅKP har et unikt nettverk

En idé og to tomme hender er på drøye to år blitt til EFFEE AS, totalleverandør av industriell induksjonsvarme. ÅKP hjelper gründeren på veien.

ÅKP
CANON_Canon EOS M5_34762048-34833198_389.jpg

Selskapet har bygget seg solid på kort tid, med flere ansatte, kontorer, verksted og fabrikk både innenlands og utenlands. EFFEE AS har inntatt deler av et stort internasjonalt marked og stadig landes nye avtaler. Det var sommeren 2017 at sivilingeniør Eirik Belland tok skikkelig sats. Den nå 33 år gamle gründeren så mulighetene for at ny teknologi kunne revolusjonere metallstøperibransjen. 

Miljøvennlig metode

Eirik forteller at støping av metall gjøres i store sandformer. Siden metallet krymper når det størkner, plasseres såkalte matere i støpeformen. Disse er beregnet for å tilføre flytende metall etter hvert som støpestykket størkner, for å motvirke størkningskrympen. Grunnen til at matere flest er overdimensjonerte, er at de må holde seg flytende lenger enn selve støpestykket. Store gjenstander taper varme langsommere enn små, presiserer han.

Med induksjonsvarme har EFFEE AS klart å redusere materstørrelsen med over 90%! Dessuten økes produktiviteten med inntil 50%, og strømforbruket minskes med 35%.

Blir tatt seriøst

Da EFFEE AS deltok i Næringsteft i 2017, ble selskapet premiert for å havne blant de ti beste. Grunnen til at Eirik beveget seg over fjorden, fra Molde til Ålesund, var at en del av premien var tilknytning til ÅKP, i form av kontorplass og tilgang på rådgivningstjenester.

Fra første stund har jeg trivdes hos ÅKP. Jeg opplever å bli tatt på alvor her. Underveis, i krevende perioder og i ukjent farvann, har det vært avgjørende å ha noen å sparre med, dele tanker og planlegge strategi sammen med.

Han fremhever at både Protomore og ÅKP har vært flinke til å introdusere ham for relevante folk. Ukentlig sitter han begge plasser og jobber.

Jeg opplever dem som dyktige «brobyggere» som byr på seg selv og sitt unike nettverk. I tillegg vil jeg nevne at gjennomføringsevnen her er stor, kvaliteten på tjenester og arrangementer er høy, og jeg setter pris på at rådgiverne er svært tilgjengelige for oss gründere som har kontorplass her.  
eirik_effee.jpg

Sikter seg inn på nye segmenter

Eirik siktet seg i utgangspunktet inn mot metallstøperibransjen, men i dag er selskapet hans delt inn i flere segmenter enn han kan telle på fingrene.

Maskinen vi har laget kan ved små justeringer benyttes til mye mer enn bare støpning av metall. Vi har for eksempel kunder i bilindustrien, elektroteknisk industri, maritim industri, olje- og gass med flere.

Veien frem til i dag

Etter å ha fullført en mastergrad i materialteknologi, og et spennende toårig trainee-løp, fikk Eirik en brutal start på arbeidslivet. Oljekrisen rammet arbeidsgiveren hans hardt, og etter tre år, i tredje nedskjæringsrunde, mistet han jobben sin. Det skulle vise seg å bli starten på noe nytt. - I september 2016, da jeg nettopp var blitt arbeidsløs, tok jeg kontakt med Oshaug Metall, angående en idé jeg plukket opp der under trainee-oppholdet i 2012.

Ideen er opprinnelig Sintef sin og Eirik visste at teknologien var testet provisorisk i et eget støperi, av både Oshaug Metall og Sintef. - Oshaug Metall takket ja til å starte opp en bedrift sammen, forteller han.

Ideen ble videre presentert for kunnskapsparken ProtoMore i Molde. Finansering kom på plass: Eirik fikk støtte både fra Hoppid, Innovasjon Norge, Vinnova i Sverige, Regionalt Forskingsfond Midt-Norge og etter hvert Norsk Forskningsråd. Dermed var ballen i gang å rulle.

Flere gode historier fra ÅKP finner du her

Skal du starte bedrift? Fyll ut skjema så tar vi kontakt!

Legg igjen kontaktinformasjon så vil ta kontakt så snart vi kan


Personvernerklæring:

Ja, jeg har lest vilkårene i ÅKP AS personvernerklæring (privacy policy) og godtar at mine personopplysninger behandles i samsvar med denne.

This site is protected by ReCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply