– En utbredt misforståelse er å tenke på sirkulærøkonomi som noe annet enn lønnsom business

NCE Blue Legasea sitt nye sirkulærøkonomiprogram blir arrangert til høsten, og du har fortsatt tid til å henge deg på. Med på laget er bærekraftseventyrerne og landets fremste forskere på sirkulære og bærekraftige forretningsmodeller fra Norges Handelshøyskole. Sammen tar de imot et knippe deltakere som får være med på en eksklusiv reise i nye inntjeningsmodeller og smartere ressursbruk.

ÅKP
Jørgensen_Pedersen-stort.jpg

Høres dette forlokkende ut? ÅKPs marine klynge, NCE Blue Legasea, kan nå tilby et intensivt og lærerikt program i sirkulærøkonomi til sterkt redusert pris. Programmet har en reell verdi på rundt 70.000 kroner, men NCE Blue Legasea kan tilby programmet til bare 15.000 kroner for medlemmer av klyngen, mens ikke-medlemmer betaler 30.000. Grunnen til den gode prisen er at programmet er støttet av Sparebanken Møre og Skaparkraft, en ordning fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

– Dette er en unik mulighet til å kunne delta på et program om sirkulærøkonomi, hvor kanskje Norges hvasseste forskere på temaet loser deltakerne gjennom det vi tror vil være øyeåpnende kunnskap, sier ansvarlig for programmet og prosjektleder i NCE Blue Legasea, Katrine Vestbøstad. 
KatrineogElise.jpg
Katrine Vestbøstad og Elise Sæle Dahle.


Ledet av de fremste på feltet

Forskerne Vestbøstad snakker om er Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen, begge tilknyttet Norges Handelshøyskole, hvor de leder Center for Sustainable Business. De regnes som Norges fremste forskere på sirkulære og bærekraftige forretningsmodeller, de sitter i styrer i store og små virksomheter og de driver strategisk rådgivning til hvordan bedrifter kan utforme bærekraftige og lønnsomme forretningsmodeller. 

Jørgensen og Pedersen har 20 års erfaring med forskningsbasert innovasjon sammen med bedrifter i inn- og utland som forsøker å forene bærekraft og lønnsomhet, og de leder store forskningsprosjekter med norske bedrifter som Orkla, Vinmonopolet og Sportsklubben Brann for å eksperimentere med nye, grønne forretningsmodeller. 

Sammen er de forfattere av en rekke bøker, artikler og et rikt monn av filmer og annet materiale om bærekraftig forretningsmodellinnovasjon, og de er hyppige foredragsholdere i inn- og utland. De har også sin egen podkast: Bærekraftseventyr med Jørgensen og Pedersen, som har mer enn 100 episoder om temaet. 

– Ikke veldedighet

Det er altså disse som skal lose en håndplukket gruppe deltakere gjennom sirkulærøkonomiprogrammet som går over tre samlinger, hvorav to av dem vil foregå i vakre Finnøy Bryggehotell. Her skal det åpnes for vidsyn både i bokstavelig og overført betydning. Et av målene med sirkulærøkonomiprogrammet er nemlig at deltakerne skal sitte igjen med en klarere forståelse av hva den sirkulære økonomien er og hvordan man kan omstille bedrifter fra såkalt lineære til sirkulære forretningsmodeller. 

– Dypest sett handler det om hvordan gjøre sirkulærøkonomi lønnsomt og samtidig leve opp til krav og forventninger fra investorer, banker og regulerende myndigheter om mer sirkulær business, sier Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen legger til: 
– Sirkulærøkonomi er ikke veldedighet eller miljøaktivisme. Tvert imot handler det om nye inntjeningsmodeller og smartere ressursbruk som kan være kostnadsreduserende.


Gnisten i kremmerøyet

Nettopp dette opplever også Elise Sæle Dahle som er tilknyttet NCE Blue Legeasea gjennom prosjektet Land møter Hav. Hun jobber mye med sirkulærøkonomi og er med som prosjektleder av sirkulærøkonomiprogrammet den marine klyngen nå tilbyr. Hun forteller at hun blir inspirert av å se hva som skjer hos folk i næringslivet når de «knekker koden» innen sirkulærøkonomi: 


– Det mest inspirerende med å bygge kompetanse i næringslivet på sirkulærøkonomi, er at du kan se gnisten i kremmerøyet når det går opp for folk at bærekraft ikke lenger bare er kostnader, men at man kan gjøre kjernevirksomheten til en del av bærekraftarbeidet. Slik flyttes sirkulærøkonomi fra kostnad og omdømmebygging til lønnsomhet. 


Nybrottsarbeid

Å være en inspirasjon til innovasjon er en annen viktig målsetning med programmet. 

– Jeg håper og tror at programmet vil stimulere til kreativitet og innovasjon og bidra til at de som deltar identifiserer konkrete nye lønnsomme forretningsmuligheter, sier Katrine Vestbøstad, og legger til: 
– Jeg tror mange synes temaet sirkulærøkonomi er vanskelig fordi vi ikke har alle svarene. På dette området driver vi nybrottsarbeid hvor vi sammen må finne løsninger. Desto større blir seirene når vi finner sirkulære løsninger som gir nye muligheter.


En unik mulighet

Sitter du med ansvar for bærekraft i din bedrift? Kanskje er du bedriftsleder, forretningsutvikler eller bærekraftsansvarlig?


Da bør du vurdere denne unike muligheten for a ha-opplevelser og kompetanseheving, i godt og humørfylt selskap. Økonomi er alltid alvorlig, men vi lover å gi deg et program med snert. Sammen med andre nøye utvalgte deltakere vil du få mulighet for å lære, reflektere og, ikke minst, utvikle og sikre fremtiden til din bedrift. 


Høres dette interessant ut? Les mer og ta kontakt her.

Finnoy-Bryggehotell-Fasade-6-2048x1535.jpg
Det meste av sirkulærøkonomiprogrammet vil foregå her, i Finnøy Bryggehotell. Foto: Finnøy Bryggehotell.