Viktige nettverk dannet for den maritime klyngen

Nylig var klyngeleder for GCE Blue Maritime, Pierre Major, med en næringslivsdelegasjon med blant andre Jan Christian Vestre og H.K.H. Kronprins Haakon til vestkysten av USA. Major er svært fornøyd med utbyttet turen gav.

ÅKP
mindre-haugli.jpg

Bildet over: Pierre Major og administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

— For oss i GCE Blue Maritime var dette en unik mulighet til å knytte kontakter, noe jeg fikk gjort. I tillegg til at jeg fikk treffe mange interessante mennesker innen den maritime bransjen, var også daværende næringsminister Jan Christian Vestre, digitaliseringsminister Karianne Oldernes Tung, administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli og administrerende direktør i Norges Forskningsråd Mari Sundli Tveit en del av delegasjonen. Selv om Vestre byttet posisjon i regjeringen like etterpå, er jeg trygg på at han fortsatt har interesse for næringslivet, og vi har uansett knyttet tettere bånd til Nærings- og fiskeridepartementet, sier Major.

mindre-kronprinsen.jpg
H.K.H. Kronprinsen.

 

Det var Innovasjon Norge som inviterte norske bedrifter til å bli med på næringslivsdelegasjonen til USA 15.-18. april. Delegasjonen tok turen i forbindelse med H.K.H Kronprins Haakons offisielle besøk til USA, som innebefattet San Francisco og Seattle.

Enestående

Med på turen var bedrifter innenfor digitalisering, havvind og grønne maritime løsninger, bærekraftig sjømat og design.

Grunnen til at Innovasjon Norge ville ta med seg en næringslivsdelegasjon nettopp hit var at delstatene California og Washington er vertskap for noen av verdens største og mest toneangivende teknologibedrifter, ikke minst innen kunstig intelligens. Innovasjon Norge ser teknologi, AI og innovasjon som drivkrefter mot en mer bærekraftig fremtid. California og Washingtons ledende teknologimiljøer presenterer store muligheter for norske bedrifter, mener Innovasjon Norge.

På vestkysten er det også gode utsikter innen havvind, grønne maritim og smarte havneløsninger. Tanken bak turen var å gi næringslivsrepresentantene en enestående mulighet til å etablere forretningsforbindelser og oppdage nye investerings- og forretningsmuligheter i USA.

mindre-minister.jpg
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) sammen med Pierre Major.

Arnested for entreprenørskap

— Jeg benyttet anledningen til å fortelle om hva bedriftene fra vår maritime klynge driver med, blant annet i overgangen til det grønne skiftet og autonome skip. Jeg gjorde dessuten et heftig innsalg av vår region som arnested for entreprenørskap i Norge, forteller Major. 

Han traff mange amerikanske næringslivsledere som ytret interesse for å kunne samarbeide med, eller investere i, bedrifter fra GCE Blue Maritime. 

— Dette er langsiktig nettverksarbeid som man kanskje ikke ser resultatet av med én gang, men som kan bli svært lønnsomme på sikt, understreker Major. 

Ved siden av å knytte kontakter poengterer Major at det var fint å se hvilken posisjon den maritime klyngen i vår region har hos næringsliv og beslutningstakere både fra Norge og USA. 

— En ting jeg fikk bekreftet på turen var at vår maritime klynge er både synlig og relevant. Vi blir lagt merke til og man følger med på hva vi driver med, nettopp fordi vi blir ansett for å være først ute med nye løsninger og fordi vi er gode på innovasjon. Dette er bra, siden det offentlige Norge har en ambisjon om en betydelig økt eksport fra Norge på annet enn olje.

mindre-vestre.jpg
Jan Christian Vestre og Pierre Major.