Tafjord fokuserte på fremtiden gjennom én dag i ÅKP Idélab

Fjordhagen i Norddal Kommune (Fjord Kommune fra nyttår) samlet i november kommune, næringsaktører og gode krefter til idéworkshop for å utvikle bærekraftige forretningsmodeller for nye aktiviteter i Tafjord. Resultat: 15 idéer for utvikling!

ÅKP
20191104_123013078_iOS.jpg

Tafjord er velkjent for sin tradisjonsrike kraftindustri, unike skredhistorier og naturgitte opplevelser for både mosjonister og toppturgenerasjoner.

Utfordringen for bygda innerst i Tafjorden er at folketallet går kraftig nedover og befolkningen blir eldre og eldre. Næringsutviklingen er laber, og det er Tafjord Kraft og Hofseth Aqua som i dag er de toneangivende arbeidsgiverne.

Kraft- og skredsenter

Et helt unikt kraft- og skredsenter ble etablert i Tafjorden for flere år siden, men sliter med å få besøk og engasjement i ulike målgrupper. Tenk det, bare en time fra Ålesund og flere titusen potensielle besøkende til Tafjord, finnes det et kraft- og skredsenter som forteller om virkelighetens «Bølgen» som fanget alle til kinolerretet for få år siden.

Akkurat dette, er et godt bilde på en klar utfordring for bygda Tafjord. De har det unike senteret for kraft og skredhistorien og mere til å tilby, men altfor få kjenner til det, og det virker å være uovervinnelig å få nok beøkende til bygdas tilbud. Nettopp derfor samlet optimistiske og engasjerte krefter seg til idéworkshop hos ÅKP Idélab den 4. november. 

20191104_131643120_iOS.jpg

Ønsket å bli utfordret gjennom ÅKP idélab

- Målet med dagen var å identifisere og belyse aktuelle mulighetsområder for Tafjord som destinasjon, sier daglig leder Terese Jemtegård Moen i Fjordhagen, et næringsutviklingsselskap lokalisert i Valldal. 

– Vi valgte å gjennomføre en idéworkshop gjennom ÅKP Idélab fordi vi trengte noen utenfra til å fasilitere og pushe oss, sier hun.

Oddbjørn Hatløy, var sammen med Tom Christian Dahl, prosessleder for gruppen fra Tafjord:

- Å få en så engasjert gjeng til vår idélab, med urokkelig tro på fremtiden, er fantastisk når vårt mandat var å utvikle og prioritere idéer, samt gi innspill til aktuelle utviklingsområder, sier Hatløy. -Gjennom få timer kom gruppen frem til 15 ulike idéområder som kan gjøre bygda mer besøkt og mer attraktiv for beboere, sier han.

Oppdragsgiverne har nylig fått overlevert en fyldig rapport fra ÅKP, hvor idéworkshopen er oppsummert og der det er foreslått hvilke mulighetsområder som ligger i det gruppen arbeidet med gjennom idéworkshopen.

Næringsutviklingsselskapet Fjordhagen AS inngår i det regionale partnerskapet for entreprenørskap og vekst, der 14 kommuner på Nordvestlandet samarbeider med utgangspunkt i ÅKP AS. Fjordhagen betjener fra sine kontorer i Valldal den nye Fjord Kommune (tidligere Norddal og Stordal kommune).