ScaleUp plukker mentorer fra øverste hylle: Derfor stiller de opp

De får ikke en krone for å være med, men ÅKP ScaleUp kan likevel plukke mentorer fra øverste hylle. – Det har vært veldig spennende og givende.

ÅKP
IMG_4852.JPEG

På bildet over er alle mentorene våren 2023 samlet, med unntak av Ole Nustad. Fra venstre: Eldar Sætre, Jon Kjærstad, Paal Fure (foran), Vidar Grønnevik, Erik Westre (foran) og Aleksander Stensby. 

Sitatet over tilhører Paal Fure, som er CEO i Dentsu, ettertraktet foredragsholder og rådgiver, særlig innen merkevarebygging og markedsføring. Han var én av sju erfarne mentorer som stilte opp for ÅKP ScaleUp våren 2023. Flere av mentorene, som Fure, holder til daglig til i Oslo, men syntes det var flere gode grunner til å være med som mentor for ÅKP-programmet med base i Ålesund. Og det uten å få en krone for å stille opp. 

fure-mindre.jpg
Paal Fure.
– ÅKP ScaleUp har et bra opplegg, et bra rammeverk og metode som gjør at forholdene ligger til rette for å kunne gjøre en god jobb som mentor. I tillegg var parringen mellom mentor og virksomhet veldig god. Jeg var mentor for Vestlandshus AS, og de har gjennom denne prosessen vært tydelige på hva de trenger og gitt meg klare tilbakemeldinger, noe som igjen gjør det enklere å prestere på sitt beste. 


Lærer om andre bransjer

Nettopp det å få være tett på livet i en annen bedrift enn den man styrer selv, er noe også en annen av mentorene i årets kull, Aleksander Stensby, trekker fram: 

– Man lever jo i sin egen boble og er opptatt av det man driver med til daglig, så det å kunne utfordre seg selv på andre problemstillinger er en av grunnene til å ville være med som mentor. Både for å lære om en annen bransje og andre problemstillinger, men også for å kunne se hvordan jeg kan bruke det jeg kan til utfordringer andre har. Jeg vil absolutt si jeg har hatt mye igjen for å bli med på ScaleUp. 



Stensby er CEO i Klaveness Digital AS og ledet før det Klaveness Innovation Lab. Han var mentor for CDP Technologies AS under ScaleUp. På spørsmål om hva han vil råde ScaleUp-bedriftene i vårens kull til videre svarer Stensby: 

– Jeg tror det må være å holde fokus, at man må tørre å satse. Og så tror det handler om å sette til livs det de har lært her, for jeg tror ikke de under programmet har hatt tid til å fullføre alle de stegene. Det er nå jobben begynner.


Tilbake som mentor

En mentor som var i en særklasse i år var Jon Kjærstad i Anda-Olsen AS, fordi det er andre gang Kjærstad har vært med i ScaleUp. Første gang var det som deltaker. Å være tilbake i en annen rolle har vært en flott erfaring, mener Kjærstad: 

Kjærstad-mindre.jpg
Jon Kjærstad.
– Vi i Anda-Olsen har hatt veldig god kontakt med ÅKP gjennom flere år. Så å komme tilbake hit og, som sagt, repetere og oppleve litt av denne gründerånden, det synes jeg var veldig bra. Det har vært veldig interessant å knytte nye kontakter, treffe nye folk og repetere for egen del, om jeg skal se litt egoistisk på det. Det å delta og hjelpe andre bedriter er utrolig spennende, synes jeg. Så det har vært en kjempefin opplevelse. 

Kjærstad var mentor for Strand Stillas, og har tro på at selskapet skal klare seg godt videre:

– Strand Stillas har et enormt potensial, med flinke folk på laget. Om jeg skal gi dem et råd på vegen tror jeg det må være å tørre å være åpne om utfordringene sine. Man vil jo gjerne være verdensmester og kunne ting selv. Men å tørre å avsløre litt av seg selv og hvilke utfordringer man har er viktig. Det håper jeg at de gjør, og fortsetter med.


Måtte lokkes med

Den kanskje mest profilerte av vårens mentorer under ScaleUp var tidligere konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre. Muligens overraskende for noen funderte han litt på om han hadde riktig kompetanse før han takket ja. 

– Jeg er jo mentor for både enkeltpersoner og ledere, og er vant til å forholde meg til store bedrifter. Så det å få jobbe med en bedrift så tidlig i dens utviklingsfase, og med det engasjementet, men også den usikkerheten, som ligger der, var en ny erfaring for meg. Det har vært utrolig kjekt. Jeg har lært like mye som de har lært av meg. Jeg kunne konstatere at  mange av erfaringene jeg har hatt gjennom en lang karriere også er nyttig for bedrifter som er mindre og i en annen fase enn det jeg har vært vant til. Men som sagt, det har vært en like stor læringsprosess for meg, faktisk, som for de. Så forhåpentligvis har det fungert som en fin syntese, sier Sætre ydmykt. 
eldar-mindre-stående.jpg
Eldar Sætre.

Han var mentor for Dipai AS, som han har stor tro på i årene framover. Nettopp det å ha tro, tror Sætre er avgjørende for å kunne lykkes: 



– Du må tro, ha en grunnleggende overbevisning om at du har noe godt, noe som har verdi og som kan representere store verdier for kunder der ute. For Dipai, som jeg har jobbet med under ScaleUp, bør ikke det være noe problem. Videre må man ha visjoner og ambisjoner, men prøve å kombinere det med ærlighet, realisme og fakta. Nøkkelen ligger i å finne inspirasjon i dette balansepunktet, mellom det faktabaserte og det grunnleggende, og de ambisjonene og drømmene man har for virksomheten. Så skal man jo ha med kunder og investorer på vegen videre og få til en tillitsbasert dialog. Det er mye som skal fungere, mye dynamikk, kjemi og menneskelighet, men det er viktig å ha ærlighet i bunn. Ha realisme kombinert med store ambisjoner.






De øvrige mentorene som var med i vårens ScaleUp var: Ole Nustad, Vidar Grønnevik og Erik Westre.

undervisning-mindre.jpg
Her er Eldar Sætre i sving som mentor under årets ScaleUp. Mentorene bidrar til hele gruppa, ikke bare til sin dedikerte bedrift.