Rekorddeltakelse på Fiskarkveld: Madelaine var miljøterapeut, men nå er hun fisker.

​Bransjetreffet Fiskarkveld har blitt mer populært for hver gang det arrangeres, og denne gang, som er fjerde i rekken, ble det ny deltakerrekord. – Dette er en kveld jeg har gledet meg til, det er veldig kjekt.

ÅKP
Madelaine-mindre-bredde.jpg

Madelaine Rabben (bildet over) var en av tilsynelatende veldig mange som hadde gledet seg til Fiskarkveld da bransjetreffet ble arrangert 25. mai. Over 160 fiskere, lærlinger og ansatte i rederiene, på tvers av ulike typer fiskeri og stillinger, var påmeldt denne kvelden. 

Under forrige Fiskarkveld, høsten 2022, slo vi av en prat med Madelaine, som da var miljøterapeut, men på veg ut i fiskeryrket. Den gang var hun spent på hva yrket innebar, men nå, etter én tur ute med «Prowess», vet hun mer: 

– Jeg var ute hele tre måneder i strekk. Det var tungt, men også veldig gøy. Jeg trodde jeg skulle synes at store bølger var skummelt, men da jeg kom ut syntes jeg bare det var gøy. Å være på sjøen har vært overraskende kjekt, overraskende slitsomt, men en opplevelse, forteller hun. 

Første gang Madelaine var med på Fiskarkveld var hun formelt ikke fisker enda, men nå føler hun at hun er en del av yrket. 

– Ja, det er annerledes å være med på Fiskarkveld denne gangen. – Dette er en kveld jeg har gledet meg til, det er veldig kjekt, sier Madelaine. 

oversikt-mindre.jpg
Atlanterhavsparken skaper en fin ramme for Fiskarkveld. Alle bilder: Anne Marthe Vestre Berge.

Faglig og sosialt

Tradisjonen tro bestod «Fiskarkveld» av både et faglig og et sosialt innhold. Før deltakerne fikk middag og underholdning av standup-komiker Halvor Johansson, ble de servert flere faglige innslag. Det ble input både fra Atlanterhavsparken, Fiskebåt Vest, Marint Kompetansesenter, Surofi, Molja, Møre og Romsdal fylke, Norges Sildesalgslag og NCE Blue Legasea. Sistnevnte, altså vi i NCE Blue Legasea, snakket om hvorfor det er så viktig å bruke hele fisken, og alle typer fisk. 

Tanken bak Fiskarkveld er nemlig ikke bare å skape en sosial møteplass og nettverksarena, men også å knytte hele verdikjeden i sjømatnæringen tettere sammen. Dette er også noe vi i NCE Blue Legasea jobber systematisk med gjennom prosjektet «Fra fartøy til marked». Man kan ikke hevde seg som sjømatnasjon uten at alle ledd i verdikjeden er med. For at kvaliteten skal være best mulig, er måten fiskeren behandler råvaren om bord avgjørende. Det er også kvaliteten på utstyret man bruker, hvordan råvarene  behandles i industrien på land, sendes og senere pakkes inn og markedsføres.

Les mer om "Fra fartøy til marked" her

Treffer gamle og nye

For å kunne skape en god dialog er som kjent også det sosiale viktig. Og nettopp det å treffe andre fra samme bransje, var hovedgrunnen til at mange tok turen til Fiskarkveld 25. mai. 

Theodor-mindre.jpg
Theodor Longva.

– Her treffer jeg mange kjekke folk. Jeg får hilse på folk jeg har jobbet med før, blant annet, og hilst på nye. Det er hyggelig, begge deler, forteller Theodor Longva som er fisker om bord i «Arctic Swan». 

Da vi snakker med han er det bare to dager siden han kom hjem fra tur til Grønland. Han har vært fisker i åtte år og trives med at fiskeryrket er en turnustilværelse. 

– En av de tingene jeg liker best med yrket er nettopp det at vi jobber i turnus, med fire-fem uker på sjøen, og fire-fem uker hjemme med fri. Det gjør at man kan slappe skikkelig av når man er hjemme og kun fokusere på jobb når man er på sjøen. Så lenge man er på en kjekk båt går det fint.  

Drømmer om egen sjark


En deltaker som vi snakket med under Fiskarkveld som er rimelig ny i bransjen, er Håkon Tennøy Torvik, som er lærling om bord i «Lerøy Havfisk». Han er bare 18 år og har så langt én tur på sjøen bak seg. 

– Jeg er fersk, men trives så langt veldig godt. Det er også veldig fint å oppleve stemningen her under Fiskarkveld. 

Kort erfaring til tross, Håkon er helt klar på at han kommer til å fortsette i bransjen i årene framover. 

– Min drøm er å starte min egen bedrift med egen sjark, forteller han. 

hpkon-mindre.jpg
Håkon Tennøy Torvik.

God evaluering


Evaluering etter Fiskarkveld tyder på at deltakerne er svært fornøyde med arrangementet. De som har svart sier at de liker arrangementet godt eller svært godt. Ingen sier at de liker det dårlig. Nesten alle svarer at de vil komme tilbake og at de vil anbefale arrangementet til en kollega. 

Også hovedmålet med å lage en møteplass for fiskere, lærlinger og andre ansatte i rederiene på tvers av ulike typer fiskeri og stillinger, mener alle de som har svart at arrangørene treffer godt på. 

Dette er selvsagt gledelig å høre for Prosjektleder Fiskeri i NCE Blue Legasea, Janita Arhaug: 

-Å ha det kjekt sammen og lære noe nytt om hverandre er det vi vil med Fiskarkvelden. Det føles omtrent som julekvelden å få samle så mange stolte ambassadører for fiskeflåten. Ekstra gledelig var det med deltakerrekord, og at så mange unge fiskere deltok i år. 

Det er viktig at vi som jobber i tilknytning til fiskeflåten står sammen, og det føler jeg virkelig at dette arrangementet bidrar til. Vi i NCE Blue Legasea setter stor pris på det gode samarbeidet vi her har med våre medarrangører Marint Kompetansesenter, Surofi, Norges Sildesalgslag, Fiskebåt Vest, Sør-Norges Fiskarlag og Atlanterhavsparken Akvarium og Vitensenter. 

Vil du se flere bilder fra Fiskarkveld, så sjekk ut bildefilmen vår her (du kan også klikke på bildet under)

iakvariet-mindre.jpg