Høydepunkter fra Den Maritime Klyngekonferansen 2024

19. september gikk Den Maritime Klyngekonferansen av stabelen. Nær 300 mennesker fikk servert innsikt, analyser og nye tanker fra scenen. I tillegg ble årets Blue Maritime Awards delt ut.

ÅKP
Team BM - mindre.jpg

Team Blue Maritime: Fra venstre: Konferansier for Den Maritime Klyngekonferansen og kommunikasjonssjef i ÅKP, Elisabeth Solvang, klyngeleder for GCE Blue Maritime, Pierre Major, markedssjef i klyngen, Juuni Vatne, prosjektassistent Thea Ødegaard, prosjektleder Knut Tore Aurdal og intern Henrik Standal. Alle bilder: ÅKP/Anne Marthe Vestre Berge. 

I år var det «Maritim kompetansekraft» som var tema for konferansen. Gjennom programmet ville vi utforske hvordan klyngen kan jobbe strategisk for å sikre nødvendig og relevant kompetanse. Vi spurte videre hvor attraktiv vår region er som arbeidsmarked, og hvordan vi kan bygge en konkurransekraftig region og næring for fremtiden.

Hele salen - mindre2.jpg

For å dykke litt mer inn i problemstillingen hadde vi fått med oss en rekke bra innledere. Først ut var Anders Riise, fylkesordfører i Møre og Romsdal, som åpnet konferansen. Senere fikk vi høre at Pål Haugen, som er relativt nyansatt i DigiCat Norsk Katapultsenter, kunne fortelle oss at Møre og Romsdal er det fylket i landet hvor bedriftene er dårligst på å ta i bruk KI. Det har imidlertid ÅKP og DigiCat tenkt å gjøre noe med. Responsen Pål fikk under Klyngekonferansen gjør at han i høst kommer til å arrangere kurs med KI på agendaen. 

Thina Saltvedt fra Nordea snakket om kompetanse som konkurransefaktor i omstilling, og Erik Jacobsen fra Menon Economics presenterte årets utgave av Den Maritime Klyngeanalysen. 

Les oppsummering av klyngeanalysen her

Vi fikk videre høre om samarbeid mellom næringsliv og akademia ved GCE Blue Maritimes egen Knut Tore Aurdal og NTNUs Kristian Riksheim. Også Innovasjon Norge sto på scenen og delte innsikter om hvordan bedrifter kan bygge kompetanse innen internasjonal markedsforståelse og forretningskultur. De som snakket var Michael Berg og Svein Grandum

Erfaringsdeling

Noe av det mest verdifulle med Klyngekonferansen er alltid å høre flinke folk fra bedriftene i vårt nettverk snakke om sine erfaringer. Inspirert av «kompetansekraft» fikk vi i år høre Robert Haugen i Haxagon Purus snakke om effektive metoder for å identifisere og tiltrekke nøkkelkompetanse i maritim sektor. 

Marthe Outzen, HR- og kommunikasjonsdirektør i Brunvoll snakket om hvordan selskapet jobber strategisk for å utviklet engasjerte medarbeidere som fungerer som ambassadører for bedriften, mens Liv Ingrid Ruset, HR-direktør i Effee ga tilhørerne innsikt i hvordan de har håndtert rask vekst og samtidig tiltrukket seg relevant kompetanse. 

publikum-mindre.jpg

Lære av andre

Det er alltid nyttig å få innblikk i andre bransjer. Til Klyngekonferansen kom også Andreas Andenæs fra Christie & Opsahl og snakket om hvordan bygg- og anleggsbransjens forholder seg til kompetanseutvikling i krevende tider. 

Vi fikk også panelsamtale ledet av Anette Bonnevie Wollebæk fra Kongsberg Maritime. Med i debatten, som hadde temaet «Fremtidens kompetansekraft i vår maritime klynge», stilte Sølvi Gjerde fra Ulstein, Marielle Furnes Mannseth fra Norwegian Hydrogen, Kjetil Clemetsen fra Vard og Per Håvard Siljan Hjukse fra Kongsberg Maritime. 

"Blue Maritime Awards"

Konferansen ble avsluttet med utdeling av «Blue Maritime Awards». Det er to priser, Årets maritime innovasjon og Blue Maritime Cluster Award, som også kan ses på som en hederspris. 

Blue Maritime Innovation Award gis til et innovativt prosjekt i den maritime klyngen. Innovasjon kan være så mangt, men hovedkriteriet er at produktet, tjenesten eller metoden er lansert og kommersialisert. Videre legger juryen vekt på innovasjonshøgde, samfunnsnytte, markedspotensial og bærekraft.

Årets tre finalister var Ulstein og Olympics havvindskip Olympic Boreas, Kongsberg Maritime og Reach Subseas ubemannede og fjernstyrte service fartøy Reach Remote og Green Yard Klevens nye sirkulære forretningsmodeller. Prisen gikk til Ulstein og Olympic med Boreas. 

«Blue Maritime Cluster Award» skal anerkjenne og hedre en person eller virksomhet som har gått langt i å styrke klyngen. Denne prisen blir gitt til noen som har gjort en ekstraordinær innsats for å fremme samarbeid mellom klyngemedlemmer og den maritime næringen.

Prisen er ment å oppmuntre til det engasjementet og de banebrytende innovasjonene som våre klyngemedlemmer bidrar med til den maritime verden. Denne prisen gikk i år til Per Sævik

Vil du se alle bildene fra Den Maritime Klyngekonferansen? Du finner dem her

publikum-mindre.2jpg.jpg