Havvind kan bety muligheter i milliardklassen for den maritime klynga

Denne uka møtte representanter for den norske havvindsatsingen Norseman Wind og den tyske energigiganten EnBW klyngebedrifter for å sondere muligheten for samarbeid. Det resulterte i mange medieoppslag, men viktigere: potensielt store muligheter.

ÅKP
Medieoppslaghavvind.jpg

– Dette prosjektet er mye større enn offshore noen gang har vært, og har et enormt potensiale for den maritime klynga på Møre.

Dette sitatet kommer fra Harald Dirdal i Norseman Wind AS. Denne uka møtte Norseman og EnBW flere bedrifter fra GCE Blue Maritime Cluster for å sondere muligheter for samarbeid. EnBW understreket at de ønsker samarbeid allerede nå for sine prosjekter, mens Norsemans vindprosjekter ligger noen år fram i tid. 

Det har seg slik at Norseman Wind AS søker konsesjon om å bygge en havvindpark på Sørlige Nordsjø II. Det tyske energikonsernet EnBW er, sammen med NorgesGruppen og Aker Solutions, hovedaktør i konsortiet. EU skal investere rundt 1000 milliarder kroner i havvind de neste årene, og EnBW er en av de største aktørene på dette markedet.

Norsemans utbygging av Sørlige Nordsjø II vil koste 30 – 35 milliarder kroner, og ambisjonen er at minst 50 prosent skal tilfalle norsk leverandørindustri i form av kontrakter. Potensialet er en skikkelig kickstart for norsk havvindindustri som vil gi store eksportmuligheter i mange tiår fremover, og vil skape mange arbeidsplasser på fastlandet. Konsortiet kommer til å søke konsesjon for å bygge ut og drifte bunnfast havvind med en kapasitet på 1400 MW over 400 km2. 

Norseman vil sikre økt krafttilførsel til Norge. Dette åpner for avkarbonisering og vekst i fastlandsindustrien. Prosjektet vil gjøre Norges største dagligvarekonsern, NorgesGruppen, selvforsynt med fornybar energi.

Et viktig poeng er også at Norseman vil bygge ut uten subsidier slik at statlige, grønne penger kan brukes på andre og mindre modne satsinger – som flytende havvind på Utsira Nord, hydrogen, karbonfangst og lagring.

Onsdag 29. og torsdag 30. september møtte Norseman og EnBW representanter fra den maritime klynga. Deltakende bedrifter var blant andre Vard, Kongsberg Maritime, Rem Offshore, Ulstein Verft, Green Yard Kleven med flere. 

– Ambisjonene til Norseman og EnBW er helt i tråd med New Blue Deal, klyngas nye strategi. Potensialet i havvind-markedet er enormt for våre klyngebedrifter, sier Daniel Garden, klyngeleder for GCE Blue Maritime Cluster. 

Les mer om New Blue Deal her