Han skaper innovasjon for fremtiden – og mener at ÅKP har vært en viktig bidragsyter på vegen

– ScaleUp-programmet var utrolig nyttig, spesielt for å komme ut av teknologibobla og forstå kundenes behov, forteller Jan Langhammer i Sensnet Analytics AS. Vi er så stolte over at bedriften han er en del av opplever suksess og nylig var er en av fem finalister i Næringsteft.

ÅKP
Jan Langhammer - næringsteft.jpg
– ScaleUp-programmet var utrolig nyttig, spesielt for å komme ut av teknologibobla og forstå kundenes behov, forteller Jan Langhammer i Sensnet Analytics AS. 

Vi er så stolte over at bedriften han er en del av opplever suksess og nylig var en av fem finalister i Næringsteft, som gikk av stabelen 13. mars. 

Sensnet Analytics AS er en teknologibedrift med base i Ålesund som utvikler avanserte overvåkingsløsninger for kritisk infrastruktur. Ved å benytte eksisterende fibernettverk som en rekke akustiske sensorer, kan selskapet oppdage sabotasje og vurdere infrastrukturens tilstand for økt sikkerhet. Nylig var altså selskapet en av finalistene i Næringsteft, en konkurranse og kompetansearena for vekstbedrifter. Sensnet vant ikke, men fikk likevel med seg to hundre tusen i kroner i premie, som en av finalistene i næringskonkurransen. 

Vinner av Fremtidens Verdiskaper 2024

Sensnet Analytics har allerede fått anerkjennelse for sin innovative teknologi og vekstreise. Selskapet ble nylig kåret til vinner av Fremtidens Verdiskaper 2024, en pris som løfter frem selskaper med stort potensial for verdiskaping og bærekraftig vekst.

Vi i ÅKP gratulerer Jan Langhammer og teamet til Sensnet Analytics som vinner av Fremtidens Verdiskaper 2024. Sensnet Analytics er en teknologibedrift under inkubasjon hos ÅKP Entreprenørskap, og har gått vekstprogrammet ScaleUp sammen med flere andre spennende selskaper med store ambisjoner.

Veien til Næringsteft

Sensnet Analytics har vært gjennom en lang reise for å komme til finalen i Næringsteft. Gründer Jan Langhammer forteller at veien startet med deltakelse i ÅKP ScaleUp, som la et solid grunnlag for videre vekst.

– Næringsteft er en lang prosess som har pågått i flere måneder, men vi har hatt mye erfaring i forkant gjennom ScaleUp. Det hjalp oss å spisse fokus på kunde og verdiforslag, sier Langhammer.

ÅKP er en viktig aktør for næringsutvikling i regionen og tilbyr ulike programmer for gründere og vekstbedrifter. ScaleUp er et av våre flaggskip-programmer og hjelper bedrifter med å utvikle skalerbare forretningsmodeller, forstå markedet og sikre investorer. For Sensnet var dette en verdifull erfaring som bidro til å forme deres strategi videre.

Vil du vite mer om ÅKP ScaleUp? Ta kontakt her

Utfordringer og læring på veien

Som for mange oppstartsbedrifter har kapital vært den største utfordringen for Sensnet Analytics.

– Det å skaffe kapital er krevende. Vi er fem eiere som har lagt inn egenkapital og jobbet mye gratis. Heldigvis har mye av den grunnleggende teknologien blitt utviklet gjennom NTNU i Trondheim, forklarer Langhammer.

Teknologien som Sensnet bygger videre på, har blitt utviklet ved Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (CGF) ved NTNU. Det var Langhammers tidligere professor som tok kontakt og foreslo å kommersialisere forskningen. Teknologien, som gjør fiberkabler til seismiske sensorer, har vært testet ut i regi av NTNU og videreutvikles i samarbeid med Alcatel Submarine Networks i Trondheim.

Fra idé til virkelighet

Sensnet Analytics har allerede to pilotkunder, deriblant et strømnettselskap i Lofoten som har brukt teknologien i tre år. De første to årene var prosjektet en del av NTNU, men nå har Sensnet selv overtatt ansvaret. Langhammer understreker viktigheten av pilotprosjektene:

– Pilotkunder er ikke kommersielle prosjekter, men en måte å utvikle teknologien sammen med kunden. Siden vi ikke kommer fra strøm- og energibransjen selv, er denne samutviklingen avgjørende for å tilpasse løsningen til markedet, sier han.

Næringsteft og veien videre

Deltakelsen i Næringsteft handler ikke bare om konkurransen, men også om å videreutvikle selskapets forretningsplan for å tiltrekke investorer.

– ScaleUp-programmet var utrolig nyttig, spesielt for å komme ut av teknologibobla og forstå kundenes behov. Næringsteft bygger videre på dette, med enda mer fokus på forretningsplanen, sier Langhammer.

Han anbefaler andre teknologibedrifter i oppstartsfasen å bli med på ÅKPs vekstprogrammer:

– Det er viktig å se produktet fra kundens perspektiv og forstå hva de får igjen for investeringen. Det handler ikke bare om teknologi, men også om verdi for kunden.

Økende etterspørsel og videre satsing

Sensnet Analytics merker økende interesse for teknologien. Internasjonalt finnes det konkurrenter, men selskapet var den første kommersielle aktøren i Norge innen sitt felt. Etter oppstarten har flere norske startups dukket opp, noe som vitner om et voksende marked.

Selv om Langhammer foreløpig er alene i Ålesund, har Sensnet Analytics tre ansatte i Trondheim, samt en i Fredrikstad og en i Oslo. Selskapet ønsker å bygge opp et teknologimiljø i Ålesund etter hvert som kapital og investorer kommer på plass.

– Vi ser store muligheter fremover. Nå handler det om å tiltrekke de rette investorene og utvikle teknologien videre i takt med markedets behov, avslutter Langhammer.

Næringsteft 2025, arrangert av Sparebanken Møre, med ÅKP som samarbeidspartner, gir gründere muligheten til å vinne finansiering og få verdifull forretningsutvikling. Selv om Sensnet ikke gikk helt til topps understreker Langhammer at reisen så langt vært en viktig vekstprosess for selskapet, og veien videre ser lys ut. 

Bildet i toppen: Jan Langhammer. Foto: Sparebanken Møre, Bendik/Brand Studio.