God råd om cyber security

Koronapandemien har ført til at mange bedrifter har innført utstrakt bruk av hjemmekontor. Dette gir stor muligheter for ansatte, men også noen store sikkerhetsutfordringer.

ÅKP
cyber security datasikkerhet.png

Råd fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) 

Cybertrusler er reelle og økende. Det er ingen grunn til å tro at trusselaktører ikke vil utnytte det mulighetsrommet som nå oppstår når et stort antall virksomheter og deres brukere eksponerer sine systemer, data og tilganger gjennom bruk av løsninger med svak sikkerhet. Ledelsen i berørte virksomheter må vurdere om ansatte er tilstrekkelig bevisstgjort og informert om det nye trusselbildet, og videre vurdere om virksomheten har behov for en gjennomgang og oppdatering av sin IKT sikkerhetspolicy. 

https://www.nsm.stat.no/aktuelt/mer-hjemmekontor--store-muligheter-men-ogsa-risikoer/

 

rad_hjemmekontor.jpg


LENKER OG TIPS

Norge

Både Økokrim og Nasjonal sikkerhetsmyndighet frykter at kriminelle kan benytte seg av usikkerhet og frykt for å svindle folk og bedrifter. I Tsjekkia fikk et sykehus store problemer etter å ha blitt angrepet med et løsepengevirus, skriver NRK.

https://www.nrk.no/norge/myndighetene-advarer-mot-dataangrep-nar-folk-har-hjemmekontor-pa-grunn-av-koronaviruset-1.14947414

Internasjonalt

Koronavirus-pandemien rammer nå de aller fleste områder av samfunnet på en eller annen måte, og datasikkerhet er intet unntak. Vi har allerede sett eksempler på hvordan viruset utnyttes av ondsinnede aktører, og nå viser det seg at fenomenet også gjør seg gjeldende på høyt nivå, skriver Digi.

https://www.digi.no/artikler/statssponsede-hackere-angriper-mal-med-e-poster-om-koronavirus/487512

Følg Nasjonal sikkerhetsmyndighet på nett:

https://www.nsm.stat.no

Sikkerhetsbloggen

https://www.nsm.stat.no/blogg/podcast---fra-sikkerhetsstab-til-nasjonal-sikkerhetsmyndighet/

https://www.nsm.stat.no/blogg/murens-fall-og-sikkerhetslovens-tilblivelse/

https://www.nsm.stat.no/blogg/podcast-sikkerhetstjenestens-tilblivelse---forste-og-andre-verdenskrig---kald-krig/