Fullt hus på KI-løftet: Et teknologiløft for Møre og Romsdal
KI-løftet samlet næringslivet til en dag med læring, veiledning og konkrete verktøy. Nå starter arbeidet med å gjøre Møre og Romsdal til en teknologidrevet region.

Bildet: Pål Haugen i NK Digital. Alle foto: ÅKP ved Tone Molnes.
— Jeg kom hit først og fremst for å lære mer om KI og se om det kan hjelpe oss i bedriften til å effektivisere – ikke bare som et verktøy på siden, men som en integrert del av det vi allerede bruker, sier Trond Gran Andreassen i Nyborg.

Den 9. april ble det arrangert et fullbooket seminar om kunstig intelligens, «KI-løftet», i regi av GCE Blue Maritime og NCE Blue Legasea sammen med Norsk Katapult Digital. Målet med arrangementet var å gjøre kunstig intelligens forståelig og tilgjengelig for små og mellomstore bedrifter i regionen.
Lærte hvordan bedriftene kan komme i gang med KI
Dagen startet med grunnkurset «KI ABC», ledet av Anders Hamstad fra Digital Norway. Her fikk deltakerne en praktisk og forståelig innføring i hva kunstig intelligens er, hvordan det fungerer, og hvordan det kan brukes på en trygg og effektiv måte i bedriftens eksisterende prosesser.
Blant bidragsyterne var også Hallvard Almestad fra Tussa IKT, som fortalte om deres arbeid med å gjøre Microsoft 365 Copilot tilgjengelig for bedrifter, på en sikker og etisk måte. Dette handler blant annet om bevissthet rundt datatilgang, rettigheter og hvordan teknologien brukes i praksis.
Etter foredragene fikk deltakerne møte eksperter fra Nemonoor til én-til-én-rådgivning, også kalt speeddating. Her fikk de diskutere muligheter for egen virksomhet og fikk konkret veiledning om blant annet verktøy, teknisk støtte og relevante tilbud.

— Jeg snakket med to eksperter, én fra Energiinstituttet og én fra Digital Norway. De var spesielt relevante for det vi jobber med i Hexagon Purus Maritime. Jeg ønsket å høre deres ekspertvurderinger på hvordan vi kan ta i bruk KI i selskapet og hvordan vi kan komme i gang med det, forteller Wajeeha Nasar fra Hexagon Purus Maritime.
Flere pekte på at kunstig intelligens ikke lenger er forbeholdt teknologigigantene, men har blitt relevant for alle – også i maritim sektor.
— Jeg har en naturlig nysgjerrighet for teknologi – kaller meg gjerne en gadget freak – og jeg tror kunstig intelligens som Copilot kan gi enorme gevinster for bedrifter, så lenge det brukes riktig og med rett kompetanse, sier

fra Tussa IKT.
En etterspurt møteplass
Arrangementet var gratis og åpent for både medlemmer og ikke-medlemmer av klyngene. Interessen var stor, og alle plassene ble fylt opp kort tid etter påmelding åpnet. Dette viser et tydelig behov for møteplasser der næringslivet får tilgang til kompetanse, verktøy og rådgivning knyttet til ny teknologi.
— Målet vårt var å senke terskelen for å komme i gang med KI. Det koker litt nå, og det er bra – folk kjenner på en sense of urgency. Vi har hatt alt fra usikre spørsmål til konkrete caser, og det er noe av det morsomste med dette. Men vi holder beina på bakken – dette handler ikke om hype, men om å skape faktisk verdi. Hvis ikke, lar vi det være, sier Pål Haugen, seniorrådgiver i Norsk Katapult Digital.
Seminaret ble arrangert i samarbeid med ÅKP NK Digital, som også er en av partnerne i Nemonoor. Nemonoor er den nasjonale KI-huben, og tilbyr gjennom sitt samarbeid med EU og Innovasjon Norge skreddersydde KI-tjenester til sterkt rabatterte priser. Deltakerne fikk blant annet tilbud om gratis digital modenhetsanalyse og tilgang til rådgivningstjenester fra miljøer som, ÅKP NK Digital, Smart Innovation Norway, Digital Norway, NORA og Institutt for energiteknikk (IFE).
– Veldig mange vet at de ønsker å bruke kunstig intelligens, men de vet egentlig ikke helt hvor de skal starte. Det er jo der vi kan hjelpe – med å være en god start for bedriftene, sier Anders Hamstad, som holdt kurset «KI ABC».

Et personlig perspektiv på kunstig intelligens
Mot slutten av dagen holdt Pål Haugen foredraget «AI AI Captain», der han delte sine refleksjoner rundt kunstig intelligens og hvordan teknologien kan bidra til økt verdiskaping i norske virksomheter. Med et engasjerende blikk på både muligheter og fallgruver, ga han deltakerne verdifulle råd for hvordan man kan bruke kunstig intelligens – og særlig ChatGPT – på en mest mulig effektiv og ansvarlig måte.
Se alle bildene fra arrangementet her
Veien videre
Etter den store interessen for dette første seminaret, jobber nå arrangørene med å sette opp flere lignende kurs og møteplasser i tiden fremover.
Bedrifter som ønsker å delta, kan registrere sin interesse via klyngenes nettsider. Da vil de få beskjed så snart neste arrangement er klart.
