En dag med fri tilgang til KI-eksperter

Næringslivet ønsker å bruke KI, men vet ikke hvor de skal starte. Derfor har vi designet drømmedagen for din bedrift, hvor du både får grunnleggende KI-kunnskaper og samtidig tilgang på eksperter som er parat til å gi ditt selskap spissede råd.

ÅKP
PålogWu.jpg

Bildet: Pål Haugen i NK Digital og Wenche Uksnøy i NCE Blue Legasea. 

Denne dagen er 9. april, hvor ÅKPs klynger, samt vår digitale katapult, Norsk Katapult Digital, inviterer til arrangementet KI-løft i Møre og Romsdal. Bakgrunnen er blant annet at medlemmer i vår maritime klynge, GCE Blue Maritime, ga klare tilbakemeldinger om at de ønsker å lære mer om KI, eller kunstig intelligens. I et innlegg fra scenen hadde da Pål Haugen i NK Digital slått fast at Norge er dårligst av de nordiske landene på å ta i bruk KI, og at Møre og Romsdal er dårligst i Norge.

— Vi kan ikke være nederst, dårligst i klassen, det går bare ikke. Not on my watch, ler Pål, som nå ønsker å bidra til å gjøre noe med dette. 

Det som gjøres 9. april er at det blir satt opp et kurs gjennom toppindustrisenteret, eller Digital Norway. Kurset gir et grunnleggende kompetanseløft og bidrar forhåpentligvis til å skjønne litt mer av hva KI er. Etter dette kurset blir det en presentasjon av partnerne i Nemonoor. For de som ikke vet hva Nemonoor er, kan vi kort forklare at Nemonoor er en nasjonal hub for kunstig intelligens som skal sikre norske virksomheter tilgang til kunnskapen, testsentrene og nettverket de trenger for å lykkes med å ta i bruk KI. Dette foregår gjennom å tilby en rekke tjenester til svært reduserte priser grunnet finansieringsordninger fra EU og Innovasjon Norge. EU og Innovasjon Norge betaler faktisk hele 75 prosent av regningen.

— Det bedriftene som kommer 9. april får, er muligheten til å speed-date med KI-eksperter. Man kan forklare litt om sitt eget selskap og ut fra det kan ekspertene gi råd, forklarer Pål. 

Nysgjerrig på NK Digital? Les mer her

Vil tilgjengeliggjøre kompetanse


Å få med seg den maritime og den marine klyngen på dette er helt naturlig, mener Pål. Det er Wenche Uksnøy i den marine klyngen NCE Blue Legasea helt enig i. 

—  For oss er dette en måte å tilgjengeliggjøre kompetanse innenfor KI til klyngemedlemmene. For våre klynger, med til sammen rundt 250 bedrifter i nettverket, er definitivt i målgruppen. Måten kurset tilbys på er egentlig helt perfekt, for det blir både påfyll av kunnskap, men også direkte kontakt med de som kan hjelpe deg, i din virksomhet. Vår rolle er, som alltid, å bistå bedriftene til å komme i gang. Vi bruker vår koblingsrolle til å initiere, få en oversikt og bistå, sier Wenche. 

Vil du melde deg på KI-løftet 9. april? Klikk her

Pål på scenen-mindre2.jpg
Pål på scenen under Den Maritime Klyngekonferansen 2024. Med et KI-generert bilde i bakgrunnen.


Praktisk


Hun er opptatt av at dette skal være praktisk rettet: 

— Vi kjenner bedriftene og vet at det ofte handler om praktisk bruk. Våre klyngepartnere liker som regel aktiviteter som både er effektive og gir konkret verdi, så dette tror vi treffer.

Pål tilføyer: 

— For litt siden fikk jeg oversendt en artikkel i Washington Post fra et klyngemedlem. Der var det en forsker som sa at vi ikke skal tenke at vi må ha en AI-strategi, slik mange er opptatt av nå. De fleste er ikke modne for det. I stedet må vi ha et datagrunnlag for hver enkelt bedrift og så må vi finne noe praktisk å løse, ikke bare kaste oss over KI fordi det er noe «alle gjør nå». Vi skal ha beina på jorda. 

Både Pål og Wenche legger vekt på at KI kan bidra til å gjøre mange prosesser både billigere og enklere i bedriftene. Slik kan KI øke konkurransekraften. Men å sette i gang med KI uten en plan for hva man skal bruke det til har ikke noe for seg, mener de begge. 

— Og det er her vi skal bidra, slik at bedriftene kan gå videre, og slik at vi samlet kan blir best i klassen. Ikke bare best i KI, men best i det bedriftene skal være best i, avslutter Pål. 
PålogWu - ki.jpg
Her har Pål KI-generert bildet av seg selv og Wenche. Under arrangementet 9. april håper vi på fullt hus, men kanskje en litt mer uformell setting enn salen på KI-bildet viser.