Derfor elsker fiskerne Fiskarkveld

Når NCE Blue Legasea og våre samarbeidspartnere oppnår deltakerrekord under Fiskarkveld, handler det om mer enn bare en god middag i vakre omgivelser på Atlanterhavsparken.

ÅKP
9H6A7074.jpg

Bildet: Madelaine Rabben og Kristin Hareide. Alle foto: Anne Marthe Vestre Berge. 

Ole Christian Skogen mindre.jpg
Ole Christian Skogen.


Når det er sagt var virkelig både omgivelsene og maten av det ypperste slaget under høstens Fiskarkveld, som gikk av stabelen 20. oktober i Atlanterhavsparken. Akvariekokk Ole Christian Skogen presenterte sjømatbuffet som lokale rederier og produsenter hadde levert råvarene til. Ved få oppleve nye matretter, og se hvilke muligheter som ligger i å få til økt verdiskaping fra marint råstoff, ønsket vi å gjøre fiskerne enda litt stoltere av råvarene de bringer i land. 

Samtidig som maten ble forberedt og deltakerne fikk faglig input, bød naturen på en av høstens virkelig flotte solnedganger utenfor de store vinduene. 

Viktig møteplass

Knut Julian Strøm mindre.jpg
Knut Julian Strøm


For fiskerne vi snakket med har Fiskarkveld blitt en viktig møteplass. En av de virkelig erfarne trålbasene i regionen, Knut Julian Strøm, forteller at kulturen blant fiskerne har forandret seg. Derfor blir slike arenaer ekstra viktig. 

– Før i tida, da jeg startet å jobbe på filetbåt ved Færøyene, hvor jeg er fra, var det slik at da vi kom i land etter å ha vært ute på sjøen, så gikk hele mannskapet på byen i lag. Slik er det ikke lenger, nå går alle hjem til sitt. Derfor er dette så kjekt, her får jeg møte andre fiskere, sier Knut Julian. 

Venninner i samme yrke

Han får støtte av Kristin Hareide, som driver med snøkrabbefisking i Barentshavet.

– Jeg synes det er veldig fint med samholdet denne kvelden. Å møte folk fra så mange forskjellige båter og rederier er sjeldent. Når vi kommer hjem fra sjøen er det som regel slik at folk går til hver sin kant, alle har sitt, forteller hun. 

Kristin legger til at det i tillegg til det sosiale også er viktig med det faglige innholdet under Fiskarkvelden. 

– Ved å møtes slik får vi kunnskap om forskjellige fiskemetoder, og fiskeryrket på andre båter enn der en jobber selv. Man innser at yrket byr på veldig mye forskjellig. Om jeg hadde vurdert å skifte båt hadde Fiskarkvelden vært en hjelp til å velge hvilken annen del av fiskeryrket jeg ville gått til. Jeg får rett og slett mer innblikk i hva andre driver med og hvordan de jobber. 

Madelaine Rabben mindre.jpg
Madelaine Rabben.

Kristin liker dessuten mottoet «Stolt fisker», som blant annet brukes under Fiskarkvelden. 

– Jeg vil absolutt kalle meg stolt fisker. Jeg liker yrket. Hvis ikke hadde jeg ikke holdt på med det i åtte år.

Kristin liker yrket sitt så godt at hun har fått med seg en venninne inn i fiskeri. Under Fiskarkvelden møter vi venninna, Madelaine Rabben, som er miljøterapeut, men som snart skal ut på sin første tur som fisker: 

– Jeg og Kristin har vært gode venninner lenge og vi har snakket om dette. Jeg har alltid tenkt at det hun driver med høres spennende og utfordrende ut, men først nå jeg tør å prøve selv. Jeg skal ut på min første tur i desember, og jeg gleder meg. 

Utdanning parallelt

Halvard og Berntmindre.jpg
Halvard Årseth og Bernt Nordstrand.


Mens noen er på veg inn i fiskeryrket er andre på vei ut. Vi snakker med Bernt Nordstrand, som snart går på land etter å ha vært på sjøen i rykk og napp siden han var 16 år. 

– Nå går det mot slutten av fiskerkarrieren min, for om ikke lenge er jeg ferdig med en master i maritim ledelse. Når den er klar begynner jeg å jobbe på land. Det er litt vemodig, fordi det er gode tider nå og gode turnusordninger. Men det er ei tid for alt, slår Bernt fast. 

Han er på Fiskarkveld sammen med kompisen Halvard Årseth, som også driver med utdannelse ved siden av yrket som fisker. 

– Jeg har ikke vært fisker lenge. Jeg er akkurat ferdig med to år som lærling og nå går jeg på styrmannsskolen, for å ha det under beltet, men jeg har tenkt å fortsette som fisker etter det. 

HalvardogBerntintervju.jpg
NCE Blue Legasea sin kommunikasjonsleder, Elisabeth Solvang, intervjuer Bernt og Halvard.Både Bernt og Halvard setter pris på Fiskarkvelden. 

– Her får vi mer innsikt i hvordan det er på andre båter, hvordan andre har det. Vi får vite ting vi ikke visste fra før, sier Halvard, og Bernt legger til: 

– Det er ytterst sjelden at det møtes så mange fra så forskjellige typer fiskeri på samme grunn. Her får vi møte andre fiskere, redere og bedrifter. Det er en sosial sammenkomst samtidig som man får kjennskap til hvordan næringa går og hvordan det går med andre kolleger på andre båter.

Klikk her for å lese mer, se flere bilder og film fra Fiskarkveld

oversiktmindre.jpg
God stemning rundt bordene under Fiskarkveld.