ÅKP har blitt partner i stort EU-prosjekt

— Utvikling av ny teknologi for energilagring er ekstremt viktig, men samtidig svært kapitalkrevende, med lange utviklingstider og høy risiko. Med dette prosjektet skal vi hjelpe gründere som sitter på nye løsninger innen feltet med å få testet og verifisert teknologien, samt med å bygge markedskunnskap og nettverk.

ÅKP
IMG_0258.JPG

Bildet: Elisabeth Remøy (nr to i front fra høyre) sammen med Jan Børre Rydningen (i blå skjorte bak) og andre samarbeidspartnere i OASIS. 

Det forteller driftsleder for ÅKP Entreprenørskap, Elisabeth Remøy, i ÅKP. Nylig var hun i Haag sammen med kollega Jan Børre Rydningen, for å være med på kick off av EU-prosjektet OASIS. Bokstavene står for «Offshore Accelerator for System Integration and Storage», og er et helhetlig program for å akselerere utviklingen og bruken av systemintegrasjon og lagring innen havbasert fornybar energi, for små og mellomstore bedrifter.

IMG_0276.JPG
Jan Børre Rydningen.
— Målet er at flere norske bedrifter skal få støtte gjennom programmet, og vi oppfordrer bedrifter som utvikler teknologi for energilagringsløsninger til å ta kontakt, sier Jan Børre.

Under prosjektledelsen av Dutch Marine Energy Centre (DMEC) er hovedmålet med OASIS å hjelpe SMB-er med å utvikle seg innen tre avgjørende områder: Teknologiutvikling, kommersiell utvikling og bærekraftig design.

Simon Stark i DMEC sa dette om prosjektet da det var kick off i Haag: 

— We talk a lot about going green, but the question is not just where does the energy come from, it’s also how do we store it.

Prosjektet er en fantastisk mulighet for de riktige bedriftene, mener driftsleder for ÅKP Entreprenørskap, Elisabeth Remøy:

— I prosjektet skal det rigges en akselerator som gir SMB-bedrifter med relevante løsninger innen disse fokusområdene tilgang til markedskunnskap, forskningskapasitet, testfasiliteter rådgivning og internasjonalt nettverk. Jeg vil tro dette er en gavepakke for de utvalgte, sier hun. 

Gjennom markedskunnskap, forskning, testfasiliteter, rådgivning og et internasjonalt nettverk får de utvalgte bedriftene hjelp til å utvikle lagrings- og såkalt gridintegrasjonsteknologi som gjør at energitilførselen blir mer stabil. I dag stenges dyre vindturbiner ned når strøm er billig, fremfor å produsere strøm og få den lagret og kunne levere denne når det er behov.

Gridintegrasjonsteknologi refererer med andre ord til teknologier og løsninger som gjør det mulig å koble ulike energikilder, som fornybar energi, for eksempel vind, sol, eller bølgekraft, til det eksisterende strømnettet på en effektiv og stabil måte.

Formålet med teknologien er å sikre at energien som genereres fra disse kildene, kan integreres sømløst i strømnettet uten å forårsake ubalanse eller ustabilitet.

Jan Børre Rydningen, som er EU-rådgiver i ÅKP, forklarer mer: 

— Ved å utvikle verktøy og samle kunnskap på tvers av landegrenser vil prosjektet tilby opplæring, markedsundersøkelser og et sterkt nettverk. Med denne samlede ekspertisen vil partnerne levere både innhold og en struktur som gjør det mulig for SMB-er å gripe muligheter og implementere ideer som kan drive den grønne energiovergangen.


Partnerne i OASIS er:
Dutch Marine Energy Centre (DMEC) (Nederland) - prosjektleder
Uppsala Universitet (Sverige)
German Aerospace Center (DLR) (Tyskland)
Blue Cluster (Belgia)
Flux 50 (Belgia)
BOVA ENVIRO+ (Belgia)
ÅKP (Norge)
Energy Cluster Denmark (Danmark)
BUILDERS School of Civil Engineering (Frankrike)
OPEN-C Foundation (Frankrike)

IMG_0247-mindre.jpg
Elisabeth Remøy i samtale med OASIS-samarbeidspartner.