– Ny innsikt, nye muligheter, gamle og nye venner

Nor-Fishing 2022 er historie, men kontaktene den marine klynga NCE Blue Legasea har skaffet seg lever garantert videre. Også Digicat Norsk katapultsenter er strålende fornøyd med messa.

ÅKP
MoR Nor-Fishing2022-0010.jpg

I størrelse er Nor-Fishing en av de største fiskerimessene, ikke bare i Norge, men også i Norden og internasjonalt. Årets messe hadde over 500 utstillere. Den marine klynga synliggjorde seg på fellespaviljongen til Møre og Romsdal. Her var det aktivitet fra morgen til sen ettermiddag hver dag messa varte, fra 23. – 26. august.  

Standen var et populært stoppested, ikke minst fordi det gjennom hele dagen ble servert nydelig sjømat tilberedt av kokkene fra Atlanterhavsparken, med Ole Christian Skogen i front. Sjømaten ble levert av medlemsbedrifter i NCE Blue Legasea og andre regionale bedrifter.  

MoR Nor-Fishing2022-0175.jpg

Topp tre stand 

Nettopp det å vise fram alt som skapes av medlemsbedriftene var noe av det viktigste ved å delta på messen. Det forteller klyngeleder for NCE Blue Legasea, Wenche Uksnøy:   

– Årets messe var relevant og traff vårt nedslagsfelt godt. Det handler om å løfte opp produkter og løsninger fra norske bedrifter som vil skape nye arbeidsplasser og gjøre oss i stand til å beholde globale markedsandeler i en verden som må ha mer mat fra havet. Bedre kan det ikke bli, er hennes entusiastiske kommentar.  

Hun legger til at standen til Møre og Romsdal ble kåret til å være en av de topp tre beste standene på messa, noe hun mener det er flere grunner til: 

– Det som er så bra med denne måten å profilere seg på er at vi virkelig får fram at vi står sterkt som region. Det var ikke én bedrift, men helheten og bedriftene sammen, som gjorde at standen skilte seg ut.  

MoR Nor-Fishing2022-0031.jpg

Nettverkstreff 

NCE Blue Legasea delte en ministand sammen med Ålesundregionens Havnevesen, og sto for mye aktivitet på fylkesstanden. I tillegg til mat og den den uhøytidelige konkurranse «Treff med fisken», der man kastet fisk på blikkbokser, var det også mer faglig innhold.  

Prosjektleder for fiskeri i NCE Blue Legasea, Janita Arhaug presenterte allerede på åpningsdagen hovedpunktene i den såkalte Tveiterås-rappporten. Den har fått navnet sitt etter Kathrine Tveiterås, som var leder for et utvalg som har sett på grønn omstilling og økt bearbeiding i sjømatindustrien, oppnevnt av Nærings- og fiskeridepartementet. Janita Arhaug var medlem i dette utvalget, som leverte sin rapport til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran 8. mars 2022.  

Sammen med Doxacom arrangerte NCE Blue Legasea et frokostseminar onsdag formiddag der våre klyngemedlemmer Bluewild og C Food Norway fikk formidlet hvordan de vil bidra til at vi tar i bruk og bearbeider mer av det vi høster fra havet. 

NCE Blue Legasea sto dessuten sammen med Ålesundsregionens Havnevesen for et nettverkstreff på standen onsdag ettermiddag. Her var det fullt av både nordvestlendinger og andre interesserte, som fikk høre om hva som skjer innen næringen i regionen. Klypa kom dessuten også, og sørget for å sette den marine næringen i et mer humoristisk lys.  

Torsdag holdt Arhaug også marin pitch om «Fiskarkveld» som skal avholdes 20. oktober og om prosjektet «Fra fartøy til marked» der NCE Blue Legasea bokstavelig talt tar med fiskere fra fartøy og ut i markedet.

Godt å møtes fysisk 

Alt i alt er klyngeleder Wenche Uksnøy sikker i sin sak på at Nor-Fishing er en sentral møteplass hvor det er viktig å markere seg:  

– Nor-Fishing er viktig for oss – det handler om ny innsikt, nye muligheter og nye venner. Vi får synliggjort våre medlemmer og arbeidet i klynga samtidig som vi storkoser oss i et trivelig marint fellesskap, sier hun og understreker at det var godt å møte samarbeidspartnere fysisk etter pandemien.  
Magien oppstår i møter mellom mennesker, og i Trondheim under Nor-Fishing har vi et fantastisk møtested både på og utenfor messearenaen.

Vil du flere bilder så sjekk vår bildeserie fra fiskerimessen på Facebook 

NF22 Nettverkstreff 07.jpg

EU-rådgiveren til stede

Også ÅKPs EU-rådgiver, Jan Børre Rydningen, var til stede under Nor-Fishing. Han mener mange selskaper i den marine næringen kan ha store muligheter for å hente støtte i EU-prosjekter, men opplever at mange kanskje ikke er bevisste rundt ordningen. Han tror tilstedeværelse på messer som Nor-Fishing bidrar til å gjøre mulighetene i EU-systemet mer kjent. Vil du høre mer om disse mulighetene? Ta kontakt med Jan Børre via lenken under: 

Jan Børre Rydningen

Nesten hundre nye kontakter

Med på standen til Møre og Romsdal var også DigCat Norsk katapultsenter, som i likhet med NCE Blue Legasea ligger under ÅKP-paraplyen. DigiCat, som er et nasjonalt testsenter støttet av Siva, driver med virtuell prototyping og utvikling av digitale tvillinger, og har potensielt mange kunder i det marine segmentet. 

– Vi var vertskap for et frokostseminar på standen vår. I tillegg brukte vi mye tid på å gå rundt og introduserte Digicat for nye kontakter. Resultatet var bedre enn vi kunne drømt om. Etter messa har vi nesten hundre nye kontakter som har prosjekter som kan passe for DigiCat, så vi er strålende fornøyde, forteller seniorrådgiver Arne Nerem Monsholm. 

Les mer om DigiCat her

MoR Nor-Fishing2022-9839.jpg

Og vinnerne er...

Vinnere av daglige trekninger av familieårskort på Atlanterhavsparken Akvarium og Vitensenter 

  • Tirsdag 23.08: Oddhild Anita Skorpen, Berg-Hansen Nordvest 
  • Onsdag 24.08: Christel Strømsvåg/Ole-Kristian Liaset, Marint Kompetansesenter 
  • Torsdag 25.08: Victoria Rikardsen, NTNU 
  • Fredag 26.08: William Bjelland, NTNU 

Vinner av DB douchebag under Nettverkstreffet 24.08 

  • Lill Tømmerdal, Aalesund Protective Wear AS/Regatta
IMG_1468.JPEG