Tang og tare på tallerkenen

Hva smaker egentlig tørket tang og tare? TANGO Seaweed får stadig dette spørsmålet. Det blir som å spørre «hva smaker frukt?» eller «hva smaker grønnsaker?», smiler gründer Annelise Chapman.

ÅKP
Bilde til nyhetsartikkel tang og tare.jpg

Annelise er marinbiolog og forsker i bunn. Hun forteller at det finnes hele 450 arter makroalger i Norge, som alle i utgangspunktet er spiselige. Hittil har hun bare forsøkt seg på å dyrke frem to av dem, nemlig sukkertare og butare.

Potensielt kan tang og tare-næringen komme til å vokse seg like stor som laksenæringen

Overrasket seg selv

Det er kunnskap som er kjernen i bedriften Annelise startet opp sammen med Bjørn Otterlei i 2016. - Bjørn har drevet eksport av sjømat i mange år. Vi diskuterte framskritt i det internasjonale forskningsprosjektet PROMAC, som jeg var leder for gjennom jobben min i Møreforskning. Prosjektet fikk internasjonal oppmerksomhet og havnæringen var i ferd med å ta seg opp. Begge var vi inspirerte til å starte i næringen selv.  

Selv om Annelise hadde aldri tenkt på å starte egen bedrift på denne måten, var det altså slik det ble. Jeg kunne ingenting om business, så jeg meldte meg på ÅKPs hoppid.no-kurs. Det er ikke så lenge siden at ÅKP også gikk inn på eiersiden i bedriften gjennom pre-såkornfonds-ordningen, forteller hun. 

Det var utrolig godt å møte andre i samme tidlige fase og å ha støtte i ÅKP.

I tiden

Det som står sentralt i TANGO Seaweed sin strategi – å drive på naturens premisser i alle ledd av verdikjeden, er også i tiden. - Jeg opplever at det er flere som er miljøbevisste og som velger veganske eller vegetariske alternativer i matveien. Og i forbindelse med økt fokus på kosthold og bærekraft er havet er i ferd med å bli oppdaget som matfat. Pr. nå selger TANGO Seaweed produkter som krydder og snacks, blant annet tørkede tareflak og ulike typer nøtter med butare. I tillegg til at det smaker godt – ja, for det smaker faktisk godt, så har taren en rekke helsebringende effekter.

Bilde til nyhetsartikkel tang og tare.jpg

Lokal produksjon

TANGO Seaweed produserer taren sin på Skarveskjæret i Herøy, og jobber aktivt for matprodukter som er sunne, både for mennesker og miljø. - Vi ser oss selv som en del av en voksende bio-økonomi i Norge og Europa, og har et ekte ønske om å forbedre marin ressursbruk for fremtidige generasjoner, sier gründeren.  

Fokus fremover

Aktuelt for TANGO Seaweed er i disse dager å 1: lande noen strategiske veivalg, 2: kommunisere produktet og historien sin ut 3: samle bedriften under ett tak. - Pålitelig produksjon tar tid, forklarer Annelise. Vi driver fortsatt i pilotskala og kan ikke oppskalere før vi vet enda mer om såing, vekstvilkår og hvordan ulike tang- og tare-typer oppfører seg. Hun vekker tillit og engasjementet hennes smitter. Om det venter en jobb med å overbevise, så er det i alle fall ingen tvil om at Annelise er rett dame på saken! 

Flere gode historier fra ÅKP finner du her

Skal du starte bedrift? Fyll ut skjema så tar vi kontakt!

Legg igjen kontaktinformasjon så vil ta kontakt så snart vi kan


Personvernerklæring:

Ja, jeg har lest vilkårene i ÅKP AS personvernerklæring (privacy policy) og godtar at mine personopplysninger behandles i samsvar med denne.

This site is protected by ReCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply