Gode nyheter for innovasjonsselskapet ÅKP – og for næringslivet

På tampen av året har ÅKP fått flere nye tildelinger som gjør oss godt rustet til å hjelpe næringslivet også i 2025. Det var julegaven sin, det.

ÅKP
gruppebilde mindre 1.jpg

Gode nyheter for ÅKP på tampen av året. Her er en del av gjengen samlet under årets julelunsj. Fra venstre: Elisabeth Remøy, Wenche Uksnøy, Katrine Vestbøstad, Knut Tore Aurdal, Kirsti Slotsvik, Anna With Rødstøl, Robert Voldnes, Elisabeth Solvang, Per Arne Sandvik, Bente Lund Jacobsen, Pierre Major, Gerly Heinsoo, Jan Børre Rydningen og Bjørn Aase Dimmen. Alle bilder: ÅKP/Anne Marthe Vestre Berge.

Ikke overraskende, men likevel gledelig fikk vi rett før jul beskjed om at DigiCat Norsk Katapultsenter inngår ny treårs avtale med Siva. DigiCat er en nasjonal katapult, eller et senter, som hjelper bedrifter med digitalisering. Katapulten gjør det enklere for innovative bedrifter å utvikle prototyper, teste, visualisere og simulere. For de som lurer på hva Siva er det en forkortelse for Selskapet for industrivekst. Statlige Siva skal sikre bærekraftig industriell verdiskaping og produksjon i hele Norge. 

For DigiCat betyr den nye avtalen med Siva at katapulten vil fortsette å gjøre store løft innen infrastruktur, og jobbe enda tettere med sine kjernepartnere og samarbeidspartnere. DigiCat jobber tett på tvers av virkemiddelapparatet for å hjelpe små og mellomstore bedrifter til økt industriell verdiskapning. Vi har med oss partnere som Kongsberg Maritime, Ulstein, OSC, Testination, NTNU, Sintef, Invig, Inmarsat, Telia og Smart Innovation Norway. Sammen er målet å  styrke satsningen innenfor kunstig intelligens, maskinlæring, instrumentering, visualisering, virtuell prototyping og Cyber Security.

Som leder for det digitale området innenfor den nasjonale katapultordningen, får DigiCat en sentral rolle i å mobilisere til samhandling, koordinere strategiske prioriteringer, og sikre optimal utnyttelse av kompetanse og ressurser. 

— Vi er svært fornøyde med å ha inngått denne avtalen med Siva. Dette vil styrke vår posisjon og bidra til å realisere våre ambisjoner. Hver for oss er vi gode, men sammen er vi sterkere, sier en fornøyd Bjørn Aase Dimmen, som er leder for den digitale katapulten i Norge.

Et annet prosjekt hvor ÅKP har fått midler er Gjøsund Hamn. Nærmere bestemt har innovasjonsselskapet fått innvilget 590 000,- fra Skaparkraft. ÅKP er søker og prosjektleder for dette prosjektet, hvor målet er å bidra til ansvarlig ressursutnyttelse og at alt marint restråstoff blir utnyttet. Prosjektet har potensiale til å utløse industrielle symbioser i verdikjeden for marint restråstoff, som bidrar til lokal verdiskaping, arbeidsplasser ny teknologi og prosessindustri. 

Gerly og Katrine mindre.jpg
Gerly Heinsoo (t.v.) og Katrine Vestbøstad i prat under årets julelunsj.
— For å lykkes med dette må det skapes innovative forretningsmodeller for utnyttelse av restråstoff inn i verdikjeder og marked knyttet til mat, fôr, helse, gjødsel, energi og nye produkt, forteller Katrine Vestbøstad i NCE Blue Legasea, ÅKPs marine klynge. 

Prosjektgruppen for Gjøsund Hamn er satt sammen av aktører langs hele verdikjeden for marint råstoff, fra fangstleddet til produkt. Det inkluderer ÅKP, Møreforsking, Giske kommune og Gjøsund Utvikling, NUAS Technology, Giske Havfiske, Nordnes, C Food Norway og Innolipid. 
 
Er slam en uutnyttet ressurs? Vel, dette retoriske spørsmålet skal undersøkes gjennom et prosjekt som har fått innvilget 636 500,- fra Skaparkraft. Rewaste er prosjektsøker og ÅKP er prosjektleder i dette prosjektet. Målet er å skape nye lønnsomme sirkulære verdikjeder som bruker sidestrømmer fra slam og dermed reduserer avfallsmengder som i dag går til deponi og forbrenning. Prosjektet skal bidra til å løfte ressursstrømmer knyttet til slam høyere opp i avfallshierarkiet. Samarbeidspartnere i prosjektet dekker ulike deler av verdikjeden knyttet til slam fra problem til håndtering. De er: Rewaste, ÅKP, Ålesund kommune, Attvin, Tafjord Kraftvarme, Ekornes, samt at det er dialog med en håndfull verft.

MARIGOLD er navnet på et maritimt samarbeidsprosjekt mellom Norge og Kroatia. Her har ÅKP gjennom sin maritime klynge GCE Blue Maritime, fått innvilget en finansiering på 330 000,-  av EEA Grants. Dette er en finansieringsordning der Norge, Island og Liechtenstein bidrar til å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa og styrker samarbeid med mottakerland gjennom støtte til prosjekter innen områder som innovasjon, miljø, utdanning og sosial inkludering.

MARIGOLD-prosjektet bygger på det tidligere samarbeidsprosjektet ZEV Innovation, og har som mål å styrke langsiktig samarbeid mellom akademia og næringsliv i Kroatia og Norge. Fokus er maritim digitalisering. 

KT - mindre.jpg
Knut Tore Aurdal.
— Prosjektet retter seg mot hvordan norske og kroatiske maritime bedrifter og utdanningsinstitusjoner kan samarbeide innen digitalisering for å etablere varige nettverk og forbindelser. Sammen med Universitetet i Zagreb og CTT vil GCE Blue Maritime i prosjektet legge til rette for samarbeid mellom landene og utvikle en dynamisk student-til-næringsliv-modell, der studenter fra begge land får mulighet til praktisk kompetanse gjennom praksisplasser i maritime næring, forteller Knut Tore Aurdal i GCE Blue Maritime. 

I tillegg kan vi gjenta at ÅKP har blitt partner i det store EU-prosjektet OASIS. Bokstavene står for «Offshore Accelerator for System Integration and Storage», og er et helhetlig program for å akselerere utviklingen og bruken av systemintegrasjon og lagring innen havbasert fornybar energi, for små og mellomstore bedrifter.

— Utvikling av ny teknologi for energilagring er ekstremt viktig, men samtidig svært kapitalkrevende, med lange utviklingstider og høy risiko. Med dette prosjektet skal vi hjelpe gründere som sitter på nye løsninger innen feltet med å få testet og verifisert teknologien, samt med å bygge markedskunnskap og nettverk.
Det forteller driftsleder for ÅKP Entreprenørskap, Elisabeth Remøy, i ÅKP.

Les mer om OASIS-prosjektet her

Sofagruppe - mindre.jpg
All grunn til å smile for denne gjengen på slutten av året. Fra venstre: Prosjektleder i GCE Blue Maritime, Knut Tore Aurdal, driftsleder i ÅKP Entreprenørskap, Elisabeth Remøy, arenamanager for Blue Innovation Arena, Gerly Heinsoo og prosjektleder i NCE Blue Legasea, Katrine Vestbøstad.