Internasjonal oppmerksomhet for fokus på bærekraft

Da Ålesund Cruisenettverk, sammen med de fire havnene og to destinasjonsselskapene i regionen, tok initiativ til en diskusjon med cruisenæringen globalt om bærekraft, ble det lagt merke til. I det siste nyhetsbrevet til Cruise Europe er initiativet hovedsak.

ÅKP
På bildet, fra venstre: Elisabeth Solvang, kommunikasjonssjef i AKP, Tom Anker Skrede, reiselivssjef for Visit Ålesund; Synnøve Henden, prosjektleder for Visit Northwest, Erika Indergaard, cruise- og markedssjef for Kristiansund, Smøla og Hitra havn, Jorid Søvik, markedssjef for Molde og Åndalsnes havn, Monica Berstad Mæland, ceo i Ålesund Cruisenettverk og Rita Berstad Maraak, havnesjef i Stranda og Geirangerfjord.

På bildet, fra venstre: Elisabeth Solvang, kommunikasjonssjef i AKP, Tom Anker Skrede, reiselivssjef for Visit Ålesund; Synnøve Henden, prosjektleder for Visit Northwest, Synnøve Johnsen, cruisekorrdinator for Ålesundregionens Havnevesen, Erika Indergaard, cruise- og markedssjef for Kristiansund, Smøla og Hitra havn, Jorid Søvik, markedssjef for Molde og Åndalsnes havn, Monica Berstad Mæland, ceo i Ålesund Cruisenettverk og Rita Berstad Maraak, havnesjef i Stranda og Geirangerfjord.


– Det må være lov å skryte av at vi har fått den beste spalteplassen i Cruise Europe sitt nyhetsbrev. Vi synes det er veldig kjekt at initiativet vårt blir lagt merke til, sier Monica Berstad Mæland, som leder Ålesund Cruisenettverk. 

Hun presiserer at Cruise Europe er et B2B-nettverk for 116 havner og destinasjoner i 18 land i Norden og Nord-Europa. 

Møtet, som fant sted 5. oktober, samlet representanter for cruiserederier både i Europa og USA. Målet med møtet var å starte en dialog om hvordan det er mulig å skape cruiseturisme i et bærekraftig perspektiv. Det grønne skiftet kommer, og for Geirangerfjorden er det nullutslippskrav allerede fra 2026. 

Rita Berstad Maraak, havnesjef i Stranda, legger ikke skjul på at nullutslippskravet er utfordrende: 

– Dette er vi helt tydelige på, men det er også derfor det er viktig for oss å komme i dialog med rederiene. 

Få konkrete løsninger ble diskutert i møtet, men det ble lansert flere forslag som vil utgjøre en positiv forskjell, som at cruiseskipene ligger lenger i hver havn.

– Dette er bare begynnelsen. Det som var veldig riktig og viktig med dette første møtet var å komme i dialog. Det greide vi og det blir tydeligvis lagt merke til, sier Monica Berstad Mæland. 

Møtet ble avholdt fra ÅKPs studio på Campus i Ålesund. 

Vil du lese hele artikkelen i Cruise Europe kan du gjøre det her